2020 I Snefrid og Eriks fotspor

 

Da var det endelig vår tur til å starte ferien. Etter en veldig lang og rar vår med såre hender av antibac og ensomme dager på jobben, var det bare å følge Ernas beskjed om at i år er det norgesferie som gjelder. Hun mente Bergen var stedet å tilbringe ferien, men hvem vil vel dit?

Det er lett å bli inspirert og nysgjerrige på campinglivet etter å ha sett Snefrid og Erik i fri dressur på Montebello camping og senere på Biri camping. To fine campingplasser vi holder oss så langt unna det er mulig.

Planen før avreise var å starte med et par dager på hytta på Marsjøen, for så å kjøre videre til Orkanger for å være der noen dager. Etter det er det mine kollegaer på MET og ikke minst et allerede frustrerende ladenettverk som bestemmer hvor ferden går videre.

Turen startet for undertegnede fredag morgen med fullstappet bil med golfutstyr og sykler på tilhengerfestet. Elektrisk bil og campingvogn er vel neppe det smarteste valget, men det er kanskje verdt et forsøk?

Vi kjøpte campingvogn på Elverum fordi forhandleren er kjent som en seriøs og dyktig forhandler og ikke minst at han har plass til vogna når vi ikke bruker den. Jeg kjørte av gårde for å hente vogna med nymontert markise, ny LED-stripe langs hele siden og puter til sittegruppen. Da jeg ankom vår eminente campingvogn-pusher på Elverum fant jeg ikke vognen utenfor, men derimot på verkstedet med en haug med verktøy og løsemidler på taket og markisen liggende på verkstedgulvet. De hadde ikke gjort en dritt av det vi hadde avtalt på telefonen i flere telefonsamtaler. Verksmesteren snakket om sykdom og problemer, jeg snakket om avtaler og avreisedag. Lenge siden sist jeg har hatt så høy puls og så høy stemme. Det endte med at jeg fikk verkstedgnomen til å fjerne alt verktøy fra taket, før jeg tok med vogna sånn passe forbannet ut av verkstedhallen. Elverum Caravan terningkast 1.

Når du kjøper elbil så er det enten fordi du er opptatt av miljøet eller fordi du får kjøpt en bil uten moms med stort sett gratis bompasseringer, kjøring i kollektivfelt, parkeringsplasser med gratis lading og en haug med andre fordeler. Jeg tilhører siste kategori, men pleier å si at jeg har kjøpt bilen for å redde verden. De fleste elbil-eiere ljuger om hvor langt bilen går og hvor lettvint det er å lade. De skjønner ikke forskjell på kW og kWt ,vet ikke hvor fort sin egen bil lader og tror at bilen lader så fort som maksytelsen på ladestasjonen.  De har 17 forskjellige lade-apper på telefonen og lomma full av ladebrikker fra all verdens totalt ukjente tilbydere av elbil-lading. Det er et utrolig kaos der ute som krever at du gidder å sette deg inn i din egen bil og hvordan den fungerer.  

Etter at jeg hentet vogna på Elverum sto det en klovn i en Jaguar på Ionity ladestasjonen på Circle K og trykket febrilsk på telefonen, leste QR-koder og testet alle ladebrikkene som raslet i lomma hans. Det tok 22 minutter før han klarte å starte ladingen. Og hva gjør man i ladekø? Jo, spiser junkfood og drikker kaffe av Circle K sine termokopper. Blir nok ikke lenge før det blir slankekurer for elbilister i ukebladene: «Slik går du ned 8 ladepauser på 2 uker», bare vent, det kommer snart til et blad i nærheten av deg. Etter en softis og nok en kopp kaffe var det min tur til å lade. På baksiden av ladestasjonen sto det en figur som sikkert jobbet på samme sirkus som jaguar-eieren og sperret 2 ladeplasser med bilen sin. Han ble sur som en sitron da jeg ba han kjøre 2 meter frem. Han lurte på om ikke jeg kunne vente 20 minutter til han var ferdig med sin ladeøkt...,etter utblåsingen på verkstedet var jeg i akkurat passe humør til å be han flytte bilen fortere enn f.

Audi etron 55 har et batteri med en kapasitet på 95 kWt og går mellom 32-38 mil når du lader bilen til 100 %. Det er fakta, hører du noe annet er det svada. Når du henger på en campingvogn på 1800 kg som er 2,5 meter bred, klarer du 16-20 mil. Det er ikke veldig langt, men derimot frustrerende kort. Det blir ekstra frustrerende kort når det er langt mellom ladestasjonene og at de fleste ladestasjoner yter maks 50 kW. Du blir fort ganske fokusert på hvor neste ladestasjon er og ikke minst hvor lang kø det er der. Nå skal det sies at Erna har sendt hele Norge på bilferie til Lofoten i år, så det er kanskje ikke så rart at det er køer over alt, men hvis man mener noe med elbil-politikken så må det gjøres en stor innsats på ladefronten. Så kan du kanskje si: Kjøp deg en Tesla for de har jo et veldig bra ladenettverk og det er jo sant, men hvem vil vel kjøpe en bil som er satt sammen med tape og binders som ikke leverandøren har tid eller kunnskap til å reparere? Nok om elbil i denne omgang.

 

Jeg kjørte etterhvert i retning Tynset hvor jeg skulle plukke opp kona som skulle komme med tog fra Lillestrøm rundt klokken 23. På veien stoppet jeg på Hanestad Vertshus for å lade og samtidig spise ett eller annet. Er ikke helt sikker på hva jeg spiste, men det ble solgt som rekesmørbrød og kaffe. Må du ikke lade må du definitivt ikke stoppe på Hanestad Vertshus. Terningkast 1.

Tynset Rom og Camping ligger i «sentrum» av Tynset og er en helt ok campingplass. Litt usikker på hva man skal finne på i Tynset etter at du har sett den store sparken utenfor rådhuset, men en mulighet er å klaske litt mygg som det er mange av. Det ble nok en ladeøkt før turen gikk 1064 moh. opp på fjellet og til Marsjøen som ligger i Folldal kommune. Her har familien en hytte uten vann og strøm med senger som er 170 cm lange, men med fantastisk natur og ørret i gourmet-klassen. Vi hadde med oss vogna så de korte sengene plaget ikke oss denne gangen. Vi rodde sjøen opp og ned med to otere (fiskeredskap) og fikk 1 ørret på en snau kilo. 2 mann, 4 timer, 2 fiskekort, vi snakker om en kilopris på noen tusen kroner. Spiller ingen rolle, med seterrømme er ørreten verdt det. Fantastisk vær og et flott sted i nesten uberørt natur.

Søndag morgen kastet vi i oss frokosten i vogna, og kjørte ned fra fjellet på grusveier fulle av sauer og sauemøkk. Både bilen og vogna så ut og luktet som drit da vi kom ned i bygda. Vi fortsatte mot Orkanger mens vi hørte på «Politi» av Jo Nesbø, bare avbrutt av en tur innom en vaskehall. De neste dagene er planen å besøke nygift datter og barnebarn. Tror ikke vi skal lade bil i morgen. Er det forresten noen som vil kjøpe en 2020 Audi Etron 55?  Kan hende at prisen synker gradvis de neste ukene, så det er kanskje lurt å vente litt.  

Hanestad Vertshus- Her kan du lade, men dropp maten!

Tynset camping, helt ok

Marsjøen

Previous
Previous

2020 Trøndersodd og karsk

Next
Next

2019 Danmark er fortsatt deilig