Hei!

Instabook er en privat reise/tur-blogg med innsynsrett for alle! Her er det garantert muligheter til å bli fornærmet over karakteristikker av folk, steder og ikke minst lokale spesialiteter.

1.jpg
Påske i Wien

Påske i Wien

Da ble det en liten ekspedisjon til Wien denne påsken. Håpet er vel egentlig å tjuvstarte litt på våren, kanskje ta en utepils eller i alle fall få kjenne litt på at det finnes en annen årstid enn det helvete det har vært denne uendelig lange vinteren.

Vi hadde booket en ganske behagelig avgang fra OSL midt på dagen i går og kom i god tid til flyplassen for å drikke en øl og se litt  på livet før avreise. Vi velger stadig Norwegian selv om vi vet at det blir smekk fullt og alltid er litt forsinket. Denne gangen tapte vi grundig i setelotteriet og fikk utlevert en ytterst illeluktende gammel dame på seterad 29, med hijab, kebab-ånde og klær som ikke hadde vært av kroppen siden påsken i fjor.  Planene om å kjøpe noe å drikke og spise ombord ble skiftet ut med desperate forsøk på å sove de drøye to timene turen varte. Vi våknet imidlertid hver gang damen løftet på armen og lot luktstoffene flomme utover den trange kabinen, i det hun tok en slurk varmt vann hun hadde med seg på en liten flaske. Herlig med folk med sosial intelligens som skjønner hva det vil si å ta en frisk morgendusj før man setter seg på fanget til hverandre i et trangt fly. Nei det har ikke noe med kultur å gjøre, kun såpe, vann og normal folkeskikk.

Vienna International Airport ligger 18 kilometer sørøst for sentrum av Wien og det tok knapt 16 minutter inn til sentrum med flytoget CAT. Plasseringen av stolene ombord, klint mot hverandre uten benplass, fikk meg til å bruke den første halv-timen i Wien til å finne ut om de innfødte hadde en annen anatomi enn vi velfødde nordmenn. Kunne de ha veldig korte og tynne ben? Eller kanskje de hadde brede, men veldig flate knær? Skal forske litt mer på det resten av tiden her.

I dag har vi tatt den sedvanlige "hop on-hop off"-turen med sightseeing bus. Vi starter som regel med en runde i byen for å orientere oss om hva vi skal kikke mer på og da er disse bussturene veldig greie. Det er to selskaper som kjører mer eller mindre samme rundtur i byen, så det spiller egentlig ingen rolle hvem du velger. Vi startet med den "røde turen" til Big Bus Tours og ble sittende i drøyt 2 timer på kryss og tvers, mens den GPS-styrte guiden bablet i vei i 2-kroners hodetelefoner om museer og kirker. Det som kanskje var mest interessant å se for en som zzzovner av museer, var de store flak-tårnene fra krigen. Det er store betongkonstruksjoner som tyskerne hadde bygget i 3,5 meter armert betong og som var utrustet med luftvernkanoner for å beskytte byen mot luftangrep. Det er gjort seriøse forsøk på å rive disse tårnene etter krigen, men det har blitt for dyrt og vanskelig. Hitler var en jævel til å bygge i betong. Vi hoppet av bussen i sentrum og fant en kopi av Theatercafeen i Oslo hvor de serverte den oppskrytte Sachertorte og ekte wienerschnitzel. Sachertorte er ekstremt kvalmende med sin mørke sjokolade og aprikossyltetøy. Smaker litt som tapetlim med sjokoladesmak - terningkast 1. Wienerschnitzelen var grei nok, men den ble servet med pommes frites uten noe som helst tilbehør bortsett fra 1/4 tomat og et bittelite salatblad. Terningkast 1,73. Dyrt og dårlig! Cafe Scwarzenberger får 4,0 for hyggelige kelnere i fine uniformer og en utmerket atmosfære. Legger vi sammen terningkastene, deler på tre og ganger resultatet med kvadratroten av månefasene, får vi en totalscore på 2,11.

Etter kafebesøket hoppet vi på bussen igjen og kjørte en ny tur på kryss og tvers.  Vi så noen interessante steder vi skal utforske videre i morgen, så da må vi si oss fornøyd med orienteringsturen også denne gang. Ble uendelig lei av å høre om Habsburgerne og all innavlen, men det er tydeligvis vanlig med innavl og incest i Østerrike.

Alltid artig å reise rundt med kollektivtransport på steder vi ikke er kjent. Denne gangen er det U-bahn som er det mest effektive etter å ha testet både buss og trikk. Vi fyker på kryss og tvers med vårt Vienna-card og finner det meste av det vi leter etter. Wien er en stor by med 1,7 millioner innbyggere og det er mye trafikk gjennom sentrum. Jeg har kikket litt etter bomstasjoner og elbiler, men har bare sett 2 Teslaer og en BMW i3. Alle andre kjører rundt i SUVer med 3-4 liters motorer eller store tyske sedaner. Enten har vi skjønt alt eller ingenting i Norge.

Det er ikke mye som minner om vår her heller, selv om gradestokken har krøpet opp mot 7-8 grader midt på dagen. Det er mildt sagt lite fristende å sette seg på noen av uteserveringene som er åpne her, men vi lever i håpet, fortsatt et par dager igjen.

KDB_6148.jpg
KDB_6146.jpg
KDB_6143.jpg
KDB_6136.jpg
KDB_6133.jpg
KDB_6131.jpg
KDB_6127.jpg
KDB_6121.jpg
KDB_6116.jpg
KDB_6115.jpg
KDB_6154.jpg
KDB_6150.jpg
KDB_6203.jpg
Schönbrunn og Flanagans

Schönbrunn og Flanagans

Southampton

Southampton