Hei!

Instabook er en privat reise/tur-blogg med innsynsrett for alle! Her er det garantert muligheter til å bli fornærmet over karakteristikker av folk, steder og ikke minst lokale spesialiteter.

1.jpg
Bath og Stonehenge

Bath og Stonehenge

Etter en litt treg morgen med sen frokost og litt småregn, satte vi oss i bilen og kjørte mot Bath. Byen er kåret av flere aviser og mer eller mindre seriøse blader til å være Storbritannias vakreste by, så forventningene var selvfølgelig store. Vi har med oss en Garmin GPS med stor skjerm som skal hjelpe den blinde og den døve til å finne frem, men i dag var det 2 bom som til sammen kostet 3 mils omveg hvor 3 av kilometerne var i saktegående kø. Utfordringen med GPS'en er at den viser alle veiene som gul spagetti og en rosa spagetti som du skal følge. Veldig lett å havne på en parallel vei som går et helt annet sted. Kona er flink til å fortelle meg at jeg har bommet og enda flinkere til å si det en gang til (og gjerne enda en gang!). Men vi er gode venner og legger for det meste skylden på GPS'en. Også rett utenfor Bath er det Park & Ride, så vi gjorde nettopp det: Parkerte og red på hester ned til byen. Nei da, det var selvsagt to-etasjersbusser som gikk ustanselig frem og tilbake til sentrum. Veldig fint konsept, for det er plent umulig å parkere i byen. Fikk umiddelbart følelsen av å være i Italia da vi gikk av bussen med mange bygninger i romersk stil med søyler og bueganger. Fasadene er utrolig viktig i byen og det er nesten komisk å se at bygningene er så veldig påkostet og flotte ut mot hovedgatene, men ser ganske så ordinære og slitne ut på baksiden. Ganske likt Bærum i Norge

Kuriositet kommer:  I 1660 var skattemyndighetene i England svært kreative for å få inn skatt, så det ble innført en egen skatt etter hvor mange ildsteder de hadde i huset sitt. Det ble veldig tungvint for skatteinnkreverne å kontrollere fordi de måtte gå inn i hvert hus å sjekke, så i 1690 endret de skattesystemet slik at folk måtte skatte etter antall vinduer de hadde i husene sine. Svaret fra innbyggerne var selvsagt å mure igjen vinduene, noe man kan se mange steder i Bath. Skatteinnkreverne - innbyggerne 0-1, borteseier!

Utrolig mye folk over alt i byen og et salig trafikkaos. Etter et par timers rusletur tok vi en ny runde med sightseeingbuss (begynner å bli oldinger), men så egentlig ikke så mye mer enn det vi allerede hadde sett. Vi synes at Bristol er en vel så fin by som Bath. Byen er veldig Italiensk, men hvis det er det som er så stas, ta heller turen til Firenze, Venezia eller Siena. Bath-terningkast 4,12.

Dagens andre mål var Stonehenge i Arnesbury. Det er obligatorisk å ta en tur for å kikke på steinmonumentet som ble påbegynt 3100 år før kristusfiguren. Fikk nesten følelsen av å besøke Jurassic Park etter at vi parkerte bilen på den store parkeringsplassen: Det er et stort moderne besøkssenter med billettsalg og selvfølgelig salg av all verdens drit med steinmotiv. På baksiden av billettutsalget er det laget en egen vei på 1,5 kilometer hvor folk blir busset frem til Stonehenge. Må si de har grepet muligheten og fått til en velsmurt pengemaskin av en haug med stablet stein. Well done! ( 17,5 GBP pr. hode x 1 100 000 besøkende hvert år = 19 250 000 pund eller 199 815 000.- Nkr +  salg av alt mulig drit i suvernirbutikken og salg av kaffe og tørre kaker ) Noen som vet om en passe stor steinhaug noe sted som er litt mystisk? Men det var selvsagt morsomt å se og man kan undre seg grønn over hvordan steinene har blitt fraktet til stedet og ikke minst hvordan de har fått til stablingen. Det er ikke en pukk å se i kilometers avstand fra Stonehenge, så UFO-teorien er den beste så langt. Stonehenge-been there, done that - terningkast 2,7.

Vi suste hjem uten å kjøre feil, gikk over veien og inn på Cabot Cirkus og fant "Yo!", en kul sushi-restaurant med sushi-boller som suser rundt i lokalet på et transportbånd. Artig konsept som nå også finnes på Gardermoen. God mat, terningkast 4,91. I morgen går ferden videre mot Torquay.

 

Kreativ gatepynt

Gateglimt fra Bath

Minst en kirke må med

Gateglimt igjen

Bra musikanter i gatene, mye bedre enn sigøyneren i Lillestrøm som kan 2 låter på trekkspillet sitt

Mere paraplyer

En liten gratis lounge i byen

Blir nok opptatt en stund til

Italia-kopi

Enda flere gateglimt

Circus- Georgiansk arkitektur

Ingen er penere og viktigere enn meg

Høyt betalte håndverkere

Selfi-bonanza

Meg, meg og meg

Hopp nål jeg siel fla!

Mer gateglimt

Gjenmurte vinduer sparte skatt

Fasader er viktig

Stonehenge

Klassisk Stonhengebilde

Meg folan Stonehenge

Besøkssententeret ved Stonehenge

Bussen til Jurassic Park

Ingangspartiet til Stonehenge

To håndverkere spiser sushi, han til venstre er rørlegger

Torquay

Torquay

Surrer fortsatt rundt i Bristol

Surrer fortsatt rundt i Bristol