Hei!

Instabook er en privat reise/tur-blogg med innsynsrett for alle! Her er det garantert muligheter til å bli fornærmet over karakteristikker av folk, steder og ikke minst lokale spesialiteter.

1.jpg
Harstad  - or not to Harstad?

Harstad - or not to Harstad?

 

La oss si at du skal tilbringe 10 dager i en rorbu vest i Lofoten, bør du da ta de 23 milene på svingete veier til Harstad? Tja, jeg er ikke helt overbevist om at det er verdt turen. Det er noe som forundrer meg når jeg kommer til steder som Brønnøysund, Narvik og Harstad: Hvorfor benytter ikke disse byene havnene og områdene langs sjøen bedre? Hadde det ikke vært mye mer trivelig å sitte nede ved havna å ta en øl eller et måltid, enn å sitte midt i et arkitektonisk kaos som alle disse stedene er? Alt som er bygd fra midten av 70’ tallet i Norge er mer eller mindre et oppkok av byggestiler og arkitektoniske uttrykk. Vi finner Tyrolerhus ved siden av trehus fra 50’ tallet, funkisvillaer ved siden av ferdighus fra Moelven osv. Valgfrihet er bra, men det ser fort ut som en sigøynerleir.

Jeg tror samtalen mellom den innflyttede byplanleggeren fra Oslo Vest og nordlendingen var omtrent som så:

 

Byplanlegger: ”Unnskyld men, hva tror de om å legge bykjernen til havneområdet?”

Nordlending: ”Ka faen snakker du om? No må du slakke litt på den hælvettes slepsknuta di så du får blodomløp i det korktætte hue dett”

Byplanlegger: Jeg mener, hadde det ikke vært koselig å sitte nede i havnen og se utover havet?”

Nordlending: ”Koseleg??? Her skal vi faen i hælvette ikkje sitte å kose oss, din førbanna hestkuk!”

Byplanlegger: ”Neeei, kanskje vi heller skulle trekke sentrum litt vekk da…?”

Nordlending:” Ja førr faen, e e så inn i hælvette lei av det jævla havet”

Og sånn ble det...

Området rundt Trondenes kirke var veldig fint og egentlig hovedgrunnen til Harstadturen. Vi skulle plukke en av de 50 Norgesboksene som er plassert over hele landet (geocaching…).  Vi fant boksen som var rimelig eksponert for å si det mildt.

Vi fikk tips fra en kollega av fruen om at vi burde spise på ”Fire roser” eller på ”Bark”, begge var stengt, så vi kjørte opp til Big Horn Steak House og fikk veldig bra mat der. Masse folk i restauranten og en stakkars servitør som løp rundt som en pisket mus, så det var kanskje ikke så rart at han var sur som ordentlig gammel kefir.

En ting som stadig opptar meg i Lofoten er den store forskjellen på høyvann og lavvann. Vannet renner ut og inn av alle fjorder til stadighet, noe som får meg til å lure på hva Gud egentlig tenkte på her. Visste han ikke hvor vanskelig det er å fortøye en båt når vannstanden synker 2-3 meter på 6 timer? Jeg håper stadig at jeg skal se en båt som henger fast i brygga til tørk, men så langt har jeg ikke sett det. Uansett er det ganske fascinerende å se forskjellen på høyvann og lavvann som kan være 3 meter enkelte steder i Lofoten.

En annen ting som også forundrer meg er at det ikke er mulig å høre på radio sammenhengende langs veien. Her flyr det romkapsler forbi Pluto, samtidig som FM-radion skurrer? Ikke er det DAB-dekning heller... LSK ledet 3-0 over Sandefjord i kveld, men da vi kom ut av ett eller annet dalføre var det 3-2! Fikk jo nesten infarkt-bra det holdt inn. Bonusen denne helgen var selvsagt at Stabæk eller bekk vant over Vålerenga.

Steike kor vakkert!

Noen har seilbåt fortsatt

Sånn, da er Harstad også en by

Harstad- stilkaos i bysentrum

Dæven kor vakkert !

Lavvann

Frelse på Sakrisøy

Frelse på Sakrisøy

En by i kaos

En by i kaos