Hei!

Instabook er en privat reise/tur-blogg med innsynsrett for alle! Her er det garantert muligheter til å bli fornærmet over karakteristikker av folk, steder og ikke minst lokale spesialiteter.

1.jpg
10. juli 2013

10. juli 2013

Snart hjemme

Snart hjemme

Siste etappe

Siste etappe

En fornøyd kaptein :-)

En fornøyd kaptein :-)

Da jeg stakk hodet opp av båten i Arendal i går var det ikke mange båter igjen i gjestehavna. Det kan skyldes at jeg sto opp sent eller at alle andre sto opp tidlig. Jeg tror det var det siste, kona er sikker på at det var det første. Uansett, mange hadde tatt sin formstøpte badeleke og forlatt havnen. Vi gjorde det samme og tøffet ut østover, gjennom Tromøysundet. Flott vær og ganske rolige vindforhold. 19 grader i vannet mellom Tromøy og Arendal uten at det fristet så veldig til et bad. Når ekkoloddet viser 2 meter når kartet sier 52, tyder det på at det er mye «guffe» som flyter i sjiktene nedover.

Planen i dag var at vi ikke hadde noen plan, men fine seilforhold med sol og varme gjorde at vi fortsatte forbi Risør og Kragerø uten å stoppe. Vi siktet på Helgeroa for å finne roen til helgen og motivasjon til å møte på jobb på mandag. Solgangsbrisen ble ganske heftig etter at vi passerte Jomfruland og båten fosset av gårde i over 9 knop. Vindstyrken bare økte utover kvelden og da vi tøffet inn til Helgeroa viste vindmåleren 14 m/s. I Helgeroa var det smekkfullt med båter som lå utenpå hverandre og som rev og slet i fortøyningene, mens vinden ulte som en omskåret vestlending. 

Vi gjorde en 180 graders sving og fortsatte inn Langesundfjorden mot Stathelle og Brevik. Fortsatt økte bare vinden på og vi så 17 m/s flere ganger. Vi gikk til Stathelle Marina og fant en longside plass på den ytterste moloen helt innerst i en bukt. Naboen til moloen var en liten øy på noen få kvadratmeter hvor 163 måker og 2 svaner hadde en pågående konflikt om herredømme over øya. Det var mye skriking og dårlig møtekultur med prating i munnen på hverandre hele natten.

Klokken 08:30 i en havn i Telemark:

«Bank, bank, bank,-Hallo???»

«Er dere badegjester?»

«Hæ???, vi kom i natt vi…!?»

« Dere har tatt plassen til en annen, dere kan spise frokost og kose dere, men etter det må dere pelle dere vekk»

« eh…ja…men vi trodde…ok!»

I havneguiden står det at Stathelle Marina har 20 gjesteplasser og de er langs moloen vi nettopp lå på, men det var liten vits med noen diskusjon. Vi fikk beskjed om å dra til helvete på en hyggelig måte, så da gjorde vi det…etter frokost.

Vinden hadde roet seg, men ikke mer enn at vi heiste seil rett utenfor havnen og seilte ut av Langesundsfjorden. Vi kom etter at det var mørkt i går, så først nå fikk vi se at det var ganske fint langs fjorden ut mot Langesundsbukta. Mange fine eiendommer på rad og rekke. Da vi kom utenfor Tvistein fyr seilte vi rett ut i håp om at vi skulle få et fint kryss mot Verdens Ende. Vinden dreide mer og mer mot vest, så hvis vi ikke skulle ende i Danmark eller gi fra oss all høyde vi hadde seilt, måtte vi starte motoren og begynne å stampe i motvind mot Tjøme. Greit nok, vi har hatt flotte dager med fin seilvind og har nesten ikke brukt en dråpe diesel siden Egersund.

Havna på Verdens Ende var selvsagt smekkfull, så ferden fortsatte videre på østsiden av Tjøme og på vestsiden av Bolærne. Det lå i kortene at vi ville ende opp på Skjæløy og vår egen havneplass. Det betyr ganske enkelt at turen er over selv om vi kommer til å være i båten et par dager til.

Hva fungerte/hva fungerte ikke:

  • Båten har fungert meget bra som bolig og er trygg og god i sjøen. Den liker best å få vinden inn mellom 60 og 120 grader for å få god båtfart

  • ICE bredbånd gir meget god dekning, men svært variert hastighet. Enkelte steder er det like greit å stikke på det lokale biblioteket å slå opp i et leksikon som å google.

  • Har du caps på hodet bør du ha strikk under haka. Hvis du ser Kong Neptun med en blå caps og grønne solbriller, så er begge mine. Solbrillene flakset ut av brystlommen på brygga i Kragerø, capsen på innsiden av Tromøya i Arendal.

  • Det er ikke lurt å legge et digert digitalkamera på benken i cockpiten når båten krenger så ripa er under vann. Da knuser det små ting som japanere har puttet inn i kamera ditt.

  • Det er ikke sikkert at det er så lurt å ha et reisemål som er 3-400 nautiske mil unna, selv med 5 ukers ferie. Det blir fort en ekspedisjon og ikke bare en ferie.

  • Barn(ebarn) er ikke alltid så tålmodige når de må holde seg inne i en båt når det regner ute. Det kan hende at det er minst like hyggelig i et sommerhus i Danmark.

  • Reis med en person du liker å være sammen med hver dag, både når det regner og når vinden river i båten og kaster den hit og dit. Det gjorde jeg og derfor har vi hatt en strålende ferie…

Kamera knuste, derfor bare ett bilde denne gangen. Tatt av kona med Iphone 5 - verdens beste mobiltelefon - overført og lagt ut på Tumblr med MacBook Air - verdens beste bærbare datamaskin.

11. august 2013

11. august 2013

8. juli 2013

8. juli 2013